Loop je wel eens vast met je tekst? Ik wel!
Dat zijn dan van die momenten dat de fijne woorden ontbreken, iets speels op papier, een spitsvondigheid of een treffend beeld in woorden. Momenten waarop vooral de geluiden van de kritische innerlijke stem de overhand nemen, die niet echt het beste naar boven haalt. Sterker nog, je stimuleert er allesbehalve de creativiteit mee. Terwijl dat nou juist is wat je nodig hebt. Een stimulans voor je creativiteit, een aanmoediging, motivatie om door te gaan of opnieuw te beginnen.
Herkenbaar? Tijd om te stoppen. Doe even iets anders! Mijn tip; schrijf een haiku.
Gróte kans dat je op andere gedachten komt.
Een wat?
Een haiku!
Weet je niet wat een haiku is, lees dan verder of volg de stappen hieronder.
Door een haiku te schrijven, stimuleer je de creativiteit
De haiku is een Japanse kunstdichtvorm. Deze vorm helpt je te focussen binnen de uitgangspunten die er zijn. Zeventien lettergrepen zonder dat het moet rijmen. Japanners lusten er wel pap van, ze geven met een haiku gehoor aan een bepaalde sfeer of een gevoel. Echt een momentopname. Vaak spreekt er verwondering of verbazing uit, in ieder geval klinken ze heel beeldend en poëtisch. Ik houd ervan. Bekende haikudichters zijn Basho en Shiki.
Bezig zijn met je haiku laat je als vanzelf creatief denken.
Het schrijven van een haiku stimuleert de creativiteit en brengt je op nieuwe woorden, andere woorden en verfrissende woordcombinaties. Het helpt je om beperkt enkele woorden te kiezen. En het maakt je taal concreet en visueel.
Verdeeld over drie regels mag je zeventien lettergrepen te verwerken. Tellen geblazen dus. In plaats van woorden tel je de lettergrepen. Past het niet? Geen paniek. Regels zijn er ook om ze weer te schenden. Er zit geen juffrouw in je kamer die je werkje beoordeelt, toch.
Laat je niet tegenhouden en ga ervoor. Maar probeer het wel, je aan ongeveer zeventien lettergrepen te houden. Geloof me, het is echt leuk om hiermee te spelen. Je wordt er hartstikke creatief van.
Een haiku dus, drie regels en zeventien lettergrepen met deze verdeling:
- op de eerste regel staan vijf lettergrepen;
- op de tweede regel staan zeven lettergrepen;
- op de derde regel staan weer vijf lettergrepen.
Opgeteld zijn dat er zeventien.
Een voorbeeld van de bekende dichter Basho:
Ach oude vijver
een kikker springt erin
geluid van water.
En eentje van mezelf:
Discipline is,
als kauwen op ’n wortel,
broodnodig – soms fijn
Tellen, puzzelen en een beetje mediteren net als de Japanse monniken
Omdat het aantal lettergrepen zo belangrijk is, vraagt het schrijven van een haiku veel telwerk. Het is flink puzzelen om je boodschap in precies drie regels en zeventien lettergrepen te verpakken. Te korte of te lange woorden zul je al gauw schrappen. Of juist nodig hebben om je boodschap zo veelzeggend mogelijk te maken. Kiezen dus. Voor woorden. En dat brengt je dan dikwijls weer op nieuwe woorden of nieuwe woordcombinaties.
Vaker doen, geeft swoeng
Hoe meer haiku’s je schrijft, hoe makkelijker het je afgaat. Neem dat maar van mij aan. Ik heb er al heel wat geschreven. Door het aantal lettergrepen en het tellen vind je soms zomaar een mooie combinatie van woorden. Haiku’s verrijken je woordenschat. Woorden ook die je niet zo snel gebruikt. Het tellen van de lettergrepen maakt je ook wat zen. Het heeft een ontspannen effect op je geest, je gaat minder nadenken. Het is als een kleine meditatie. Precies zo gebruikten de zen monniken het ook.
Stap voor stap je creativiteit stimuleren
- Laat de boel de boel en stop, sla op wat je tot nu toe geschreven hebt.
- Gooi niets weg. Dat is pas echt zonde. Papier is geduldig.
- Pak een leeg blaadje, het liefst een gekleurde!
- Schrijf in het midden van een leeg blad jouw onderwerp of thema.
- Associeer lekker rondom dat woord in het midden van het blaadje. Schrijf zoveel mogelijk woorden op, ook als je denkt dat het nergens op slaat (dat zijn de beste vondsten ????)
- Ga helemaal los, denk zo vrij mogelijk. Het is een feestje, alles mag!
- Staan er lekker veel woorden op je blad? Mooi, dan mag je stoppen.
- Laat de woorden rustig op je inwerken en kies vijf woorden uit die je opvallen (dat kan in positieve of negatieve zin zijn)
Schrijf met deze vijf woorden jouw haiku. Voeg toe wat je wilt toevoegen, laat weg wat niet nodig is. Wie weet brengt één van deze vijf woorden je weer bij een ander woord. Gebruik wat er voor jou toe doet en maak er een mooi geheel van.
Gelukt?
Tada! Je hebt een haiku geschreven. Wedden dat je het vaker gaat doen. Ik raad het je aan. Probeer het uit en vertel me wat je ervaart.
Waarom verkondig ik dat haiku schrijven de creativiteit stimuleert?
In mijn schrijfgroepen laat ik de deelnemers regelmatig een haiku schrijven. Soms zie ik mensen bedenkelijk kijken, een enkele keer niet begrijpend. Toch schrijven ze en altijd is er de verrassing. De verrassing van iets veelzeggends in weinig woorden. De focus in één gedicht. Dat is zo leuk. Het helpt simpelweg je creativiteit stimuleren en dat helpt je vervolgens weer om een verhaal, blog, artikel of wat dan ook smeuïg te maken, beeldend, luchtig. Of het brengt je naar de kern van je boodschap. Dat is zo waardevol.
Zin om jezelf uit te dagen? Nieuwsgierig geworden? Kom aan, probeer het maar. Ook als je het niet gelooft. Misschien ontdek je nog wel meer voordelen. Ik ontvang je reactie met plezier. Mail me op info@petrasteffens.nl en vertel me wat het je brengt en hoe jouw creativiteit is gaan stromen.
Zeventien lettergrepen, drie regels en rijm is geen issue. Veel plezier!
@ Petra Steffens